Oku Yayımla Hizmeti

 
Anadolu Üniversitesi Kütüphaneler Konsorsiyumu (ANKOS) aracılığıyla IOP Publishing ile yapılan anlaşma gereği Türkiye'deki makale yazarlarına sınırsız açık erişim yayıncılığı imkanı sağlanmıştır. 
 
IOP Publishing yeni dönüştürücü anlaşması ile kurumumuz yazarlarına A, B ve D Listelerindeki tüm uygun dergileri kapsayacak şekilde makalelerini önde gelen IOP dergilerinde ücret ödemeden yayınlanma imkânı sağlanacaktır. 
 
Açık erişimli olarak yayınlandığında, araştırma dünya çapında hemen erişilebilir olacak; görünürlüğünü ve etkisini artıracaktır. Bunun nasıl bir fark yaratabileceğine buradan göz atılabilir.
 
IOP Science ile ilgili destek sayfasına buradan tıklayarak daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.
IOP ile ilgili yazar bilgilendirme kılavuzu için : TR / ENG

 

SAGE JOURNALS ONLINE AÇIK ERİŞİM YAYINCILIK İMKANI :

Sage veri tabanı,  beşeri bilimler, sosyal bilimler, tıp, ticaret, bilim ve teknoloji, iletişim, eğitim, yönetim ve organizasyon, malzeme bilimi, kriminoloji, hemşirelik ve sağlık bilimleri, siyaset, politika, psikoloji, sosyoloji, kentsel araştırmalar ve şehir planlama gibi konularda 1000’den fazla dergiye tam metin erişim olanağı sunmaktadır.

2024 yılı itibari ile  yazarların SAGE veri tabanındaki SAGE Choice dergilerinde Açık Erişim yayın yapmak için ödeyecekleri APC (Makale İşleme Ücreti) £200 (bu tutar yazara aittir) olarak sabit tutulmuştur. (Standart APC ücreti £2.400’dır ve üye olan kurumlara indirim uygulanmaktadır).

Yayınlarınızı ilgili dergilere gönderirken kurum mail adresiniz ile süreci yürütmeniz gerekmektedir.
Makalelerin kabul tarihi mevcut anlaşma dönemi içinde olmalıdır. (01.01.2024 – 31.12.2024) 

-SAGE dergi listesi için 2024 Hybrid Dergi Listesi

Detaylar için tıklayınız.

 

 SPRINGER NATURE-TÜBİTAK ULAKBİM AÇIK ERİŞİM YAYINCILIK
Sevgili Araştırmacılarımız;
TÜBİTAK ULAKBİM ile Springer Nature yayınevi arasında yapılan "Springer Nature Açık Erişim Anlaşması" kapsamında belirli bir kota bulunmaktadır ve  TÜBİTAK ULAKBİM yetkililerince  bu yıl için belirlenen kotanın dolduğu bilgisi verilmiştir. Makalelerinizi ücretsiz ve kapalı erişim olarak yayınlamaya devam edebilirsiniz.
01.01.2025 tarihi itibariyle açık erişim makale yayınlama kotası yeniden açılacaktır ve  01.01.2025 tarihinden itibaren  açık erişim anlaşması kapsamında 
TÜBİTAK ULAKBİM ile Springer Nature yayınevi tarafından açık erişim yayın talepleri karşılanmaya devam edecektir.
 

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında, Springer Nature yayınevine ait 2.300’den fazla elektronik dergiye erişim sağlanmaktadır. Bir erişim (Read) anlaşması olan mevcut 2022-2024 Springer Nature anlaşması, 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür.

Ulusal düzeydeki bu ikinci “açık erişim makale yayınlama anlaşması” kapsamında, Türkiye’deki EKUAL üyesi tüm kurumlar, Springer Nature yayınevinin 2.300’den fazla e-dergisine erişim sağlamaya devam edecektir. Bununla birlikte, EKUAL Üyesi kurumların yazarlarının, Web of Science’da (SCI, SSCI, AHCI) yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Springer Nature Hibrit Dergilerinde “Original Article”, “Review Article” ve “Continuing Education” türündeki yayınları AE desteği kapsamında olacaktır.  Sorumlu yazarı EKUAL Üyesi olan, kapsam içindeki Springer Nature hibrit dergilerine gönderilmiş ve kabul edilmiş yayınların, yazarın istemesi halinde, Makale İşlem Ücreti (APC) ödenmeden, “Açık Erişim”li yayımlanması mümkün olacaktır.

Söz konusu anlaşma kapsamında yıllık AE makale yayımlama kotası bulunmaktadır. Yıllık AE makale yayımlama kotasının bitmesi durumunda, ilgili yayının yazarı, makalesini AE olarak yayımlatmak isterse APC ücretini kendisinin ya da fon sağlayıcı kurumunun ödemesi gerekecektir. 

Anlaşma şartlarına göre, kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır. Söz konusu dergilerde makalesi kabul edilen sorumlu yazarın yayını, yazarın istemesi halinde, yayının geliş sırasına göre sıraya girecek ve kota bulunması durumunda, kriterlere uyan makalelerin AE yayımlanması için ULAKBİM tarafından onay verilecektir.

AE makale yayımlama desteği yapılacak dergi listesi (01.01.2024 – 31.12.2024 arası geçerli olan) için TIKLAYINIZ01.07.2024 tarihinde JCR’da yayınlanacak Q1/Q2 listesi 31.12.2025’e kadar geçerli olacaktır.

Yukarıda bahsedilen dergi grubu ve yayın türünde olan ve kota olması halinde AE desteği sağlanacak yayının, sorumlu yazarının (corresponding author) EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi yeterli olacaktır. 

Makale başvurusu yaparken, kurumsal e-postaların kullanılması AE onay süreçlerinin sorunsuz işlemesi açısından önemlidir.



SPRINGER NATURE-BMC DERGİLERİNDE APC (ARTICLE PROCESSING CHARGES)-MAKALE İŞLEM ÜCRETİ İNDİRİMİ
Springer Nature yayınevine ait BMC dergilerinde başlatılan pilot uygulama ile ülkemize %75’lik PC (Article Processing Charges)-Makale İşlem Ücreti indirimi uygulanacaktır.

BMC grubu dergileri Springer Nature ile ULAKBİM arasında imzalanan oku-yayımla anlaşması kapsamı dışında yer almaktadır. Dolayısıyla bu dergilerde yapılan açık erişimli yayınların makale işlem ücretleri TÜBİTAK – ULAKBİM tarafından ödenememektedir.

Ancak BMC dergilerinde başlatılan pilot uygulama ile; 62 adet BMC dergisinde yayın yapan araştırmacılarımız toplam APC ücretinin %25’ini ödeyeceklerdir.

Konu ile ilgili detaylı bilgiyi https://www.springernature.com/gp/open-research/policies/journal-policies/apc-pilot sayfasından edinebilirsiniz.

PİLOT KAPSAMINDA İNDİRİM UYGULANAN DERGİ LİSTESİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR:
(ARAŞTIRMACILARIMIZ AŞAĞIDAKİ DERGİLERDE YAYIN YAPMAK İSTERLERSE APC ÜCRETİNİN %25’İNİ ÖDEYECEKLERDİR, %75’LİK İNDİRİM UYGULANACAKTIR)

BMC Anesthesiology
BMC Bioinformatics
BMC Biology
BMC Biomedical Engineering
BMC Biotechnology
BMC Cancer
BMC Cardiovascular Disorders
BMC Chemistry
BMC Complementary Medicine and Therapies
BMC Digital Health
BMC Ecology and Evolution
BMC Emergency Medicine
BMC Endocrine Disorders
BMC Environmental Science
BMC Gastroenterology
BMC Genomic Data
BMC Genomics
BMC Geriatrics
BMC Global and Public Health
BMC Health Services Research
BMC Immunology
BMC Infectious Diseases
BMC Medical Education
BMC Medical Ethics
BMC Medical Genomics
BMC Medical Imaging
BMC Medical Informatics and Decision Making
BMC Medical Research Methodology
BMC Medicine
BMC Methods
BMC Microbiology
BMC Molecular and Cell Biology
BMC Musculoskeletal Disorders
BMC Nephrology
BMC Neurology
BMC Neuroscience
BMC Nursing
BMC Nutrition
BMC Ophthalmology
BMC Oral Health
BMC Palliative Care
BMC Pediatrics
BMC Pharmacology and Toxicology
BMC Plant Biology
BMC Pregnancy and Childbirth
BMC Primary Care
BMC Psychiatry
BMC Psychology
BMC Public Health
BMC Pulmonary Medicine
BMC Research Notes
BMC Rheumatology
BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation
BMC Surgery
BMC Urology
BMC Veterinary Research
BMC Women’s Health
BMC Zoology
EMBO Molecular Medicine
EMBO Reports
Molecular Systems Biology
The EMBO Journal
 

WILEY ONLINE LIBRARY AÇIK ERİŞİM YAYINCILIK İMKANI

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında, Wiley yayınevine ait elektronik dergilere 2018 yılından bu yana kurumsal olarak erişim sağlamaktayız. Bir erişim (Read) anlaşması olan mevcut 2022-2024 Wiley anlaşması, 2023-2025 dönemini kapsayacak şekilde “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür. 

Ulusal düzeydeki ilk “Oku ve Yayımla” anlaşması olan söz konusu Wiley Açık Erişim (AE) Anlaşması kapsamında, Türkiye’deki bütün üniversiteler, Wiley yayınevinin yaklaşık 1367 e-dergisine erişim sağlamaya devam edecektir. Bununla birlikte, EKUAL Üyesi kurumların yazarlarının, Web of Science (WOS)’da yer alan,Q1 ve Q2 Grubu Wiley Hibrit ve Wiley Gold Dergilerinde (Hindawi hariç) “Research Article”, “Review Article”, “Data Article” ve “Rapid Publicaition” türündeki yayınları AE desteği kapsamında olacaktır.  EKUAL Üyesi Kurum araştırmacılarınca, kapsam içindeki Wiley dergilerine gönderilmiş ve kabul edilmiş yayınları, yazarın istemesi halinde, Makale İşlem Ücreti (APC) ödenmeden, “Açık Erişim”li yayımlanması mümkün olacaktır.