Oku Yayımla Hizmeti

 
Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) aracılığıyla IOP Publishing ile yapılan anlaşma gereği Türkiye'deki makale yazarlarına sınırsız açık erişim yayıncılığı imkanı sağlanmıştır. 
 
IOP Publishing yeni dönüştürücü anlaşması ile kurumumuz yazarlarına A, B ve D Listelerindeki tüm uygun dergileri kapsayacak şekilde makalelerini önde gelen IOP dergilerinde ücret ödemeden yayınlanma imkânı sağlanacaktır. 
  
IOP Science ile ilgili destek sayfasına buradan erişebilirsiniz.
IOP ile ilgili yazar bilgilendirme kılavuzu için : TR / ENG

Dergi Listesi için Tıklayınız

 

SAGE JOURNALS ONLINE AÇIK ERİŞİM YAYINCILIK İMKANI:

Değerli Üniversitemiz Mensupları;

SAGE veri tabanı,  beşeri bilimler, sosyal bilimler, tıp, ticaret, bilim ve teknoloji, iletişim, eğitim, yönetim ve organizasyon, malzeme bilimi, kriminoloji, hemşirelik ve sağlık bilimleri, siyaset, politika, psikoloji, sosyoloji, kentsel araştırmalar ve şehir planlama gibi konularda 1000’den fazla dergiye tam metin erişim olanağı sunmaktadır.

Üniversitemizin Anadolu Üniversiteleri Konsorsiyumu (ANKOS) kapsamında abonesi olduğu SAGE Premier Journals Veri tabanı 2025 yılı anlaşması kapsamında, üniversitemiz araştırmacılarının SAGE veri tabanındaki SAGE Choice dergilerinde Açık Erişim yayın yapmak için ödeyecekleri APC (Makale İşlem Ücreti) £200 (bu tutar yazara aittir) olarak belirlenmiştir. (Standart APC ücreti £2.200’dır ve sadece üye olan kurumlara indirim uygulanmaktadır).

Yayınlarınızı ilgili dergilere gönderirken süreci kurumsal mail adresiniz ile (....@ibu.edu.tr  veya ....@ogrenci.ibu.edu.tr) yürütmeniz gerekmektedir.


-SAGE Choice dergi listesi için  tıklayınız.

-Detaylar için tıklayınız.

 

SPRINGER NATURE-TÜBİTAK ULAKBİM AÇIK ERİŞİM YAYINCILIK İMKANI

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında, Springer Nature yayınevine ait 2.300’den fazla elektronik dergiye erişim sağlanmaktadır. Bir erişim (Read) anlaşması olan mevcut 2022-2024 Springer Nature anlaşması, 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür.

Ulusal düzeydeki bu ikinci “açık erişim makale yayınlama anlaşması” kapsamında, Türkiye’deki EKUAL üyesi tüm kurumlar, Springer Nature yayınevinin 2.300’den fazla e-dergisine erişim sağlamaya devam edecektir. Bununla birlikte, EKUAL Üyesi kurumların yazarlarının, Web of Science’da (SCI, SSCI, AHCI) yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Springer Nature Hibrit Dergilerinde “Original Article”, “Review Article” ve “Continuing Education” türündeki yayınları AE desteği kapsamında olacaktır.  Sorumlu yazarı EKUAL Üyesi olan, kapsam içindeki Springer Nature hibrit dergilerine gönderilmiş ve kabul edilmiş yayınların, yazarın istemesi halinde, Makale İşlem Ücreti (APC) ödenmeden, “Açık Erişim”li yayımlanması mümkün olacaktır.

Söz konusu anlaşma kapsamında yıllık AE makale yayımlama kotası bulunmaktadır. Yıllık AE makale yayımlama kotasının bitmesi durumunda, ilgili yayının yazarı, makalesini AE olarak yayımlatmak isterse APC ücretini kendisinin ya da fon sağlayıcı kurumunun ödemesi gerekecektir. 

Anlaşma şartlarına göre, kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır. Söz konusu dergilerde makalesi kabul edilen sorumlu yazarın yayını, yazarın istemesi halinde, yayının geliş sırasına göre sıraya girecek ve kota bulunması durumunda, kriterlere uyan makalelerin AE yayımlanması için ULAKBİM tarafından onay verilecektir.

Yukarıda bahsedilen dergi grubu ve yayın türünde olan ve kota olması halinde AE desteği sağlanacak yayının, sorumlu yazarının (corresponding author) EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi yeterli olacaktır.

Makale başvurusu yaparken, kurumsal e-postaların kullanılması AE onay süreçlerinin sorunsuz işlemesi açısından önemlidir.

  • Springer 2025 Yılı Açık Erişim Yayıncılık Hakkında
2025 yılı kotası 2.711 olup 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yaklaşık 300 tane makaleye APC desteği verilmiştir. Kotanın yine ağustos ayı gibi biteceği öngörülmektedir. Bu yüzden yazarlarımızın planlarını yaparken bu bilgiyi dikkate almaları önem arz etmektedir.
 
Kota bittikten sonra kabul alan makaleler için ya başka bir fon bulunması gerekecek ya da dergiler hibrit olduğu için kapalı olarak (ücretsiz) yayımlanabilecektir.
 

SPRINGER NATURE-BMC DERGİLERİNDE APC (ARTICLE PROCESSING CHARGES)-MAKALE İŞLEM ÜCRETİ İNDİRİMİ

Springer Nature yayınevine ait BMC dergilerinde başlatılan pilot uygulama ile ülkemize %75’lik PC (Article Processing Charges)-Makale İşlem Ücreti indirimi uygulanacaktır.

BMC grubu dergileri Springer Nature ile ULAKBİM arasında imzalanan oku-yayımla anlaşması kapsamı dışında yer almaktadır. Dolayısıyla bu dergilerde yapılan açık erişimli yayınların makale işlem ücretleri TÜBİTAK – ULAKBİM tarafından ödenememektedir.

Ancak BMC dergilerinde başlatılan pilot uygulama ile; 62 adet BMC dergisinde yayın yapan araştırmacılarımız toplam APC ücretinin %25’ini ödeyeceklerdir.

Konu ile ilgili detaylı bilgiyi https://www.springernature.com/gp/open-research/policies/journal-policies/apc-pilot sayfasından edinebilirsiniz.


 

WILEY ONLINE LIBRARY AÇIK ERİŞİM YAYINCILIK İMKANI

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında, Wiley yayınevine ait elektronik dergilere 2018 yılından bu yana kurumsal olarak erişim sağlamaktayız. Bir erişim (Read) anlaşması olan mevcut 2022-2024 Wiley anlaşması, 2023-2025 dönemini kapsayacak şekilde “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür. 

Ülke çapında ilk ücretsiz “açık erişim makale yayımlama” anlaşması "Oku ve Yayımla" anlaşması: Yazarlar, TÜBİTAK ULAKBİM - Wiley Açık Erişim Makale Yayımla Anlaşması kapsamında Wiley'nin yaklaşık 2.000 hibrit ve tamamen altın açık erişim (OA) dergi portföyünün tamamında okuma ve yayın yapma iznine sahiptir. • Bu anlaşmaya göre, 2023 yılında 1500, 2024 yılında 1530 ve 2025 yılında 1561 makale, yazarın istemesi/onay vermesi halinde, yazara hiçbir ücret ödetmeden, tamamen ücretsiz olarak açık erişim (AE) olarak yayınlanacaktır.
• Bu anlaşma tüm Wiley dergilerinde ücretsiz açık erişim makale yayımlamayı kapsamakla birlikte, TÜBİTAK ULAKBİM sözleşmeye bağlı yayın kotasını ve bütçesini daha iyi yönetebilmek için ek uygunluk kriterleri belirlemiştir. Bu kriterler aşağıdaki gibidir:
  o Sorumlu yazarın (Corresponding Author) EKUAL kapsamındaki kurumlardan birine bağlı olması gerekmektedir.
  o WoS'ta indekslenen Wiley hibrit (dergideki makalelerin bir kısmı açık erişim bir kısmı abonelik gerektiren/kapalı makale) ve altın altın açık erişim (dergideki makalelerin tamamı açık erişim) dergilerinden Q1 ve Q2 gruplarında geçen dergilere gönderilen makaleler kabul edilmektedir.

• Yazar tarafından başvurusu yapılan makalenin yine yazar tarafından açık erişim yayımlanması talebi iletildiğinde ULAKBİM’e ayrılan yıllık 1561 kotanın tükenmesi veya ilgili makalenin anlaşma kapsamında fonlanmasının reddedilmesi durumunda (TÜBİTAK tarafından belirlenen kriterlere uymaması durumunda), yazar hala makalesini aynı dergide ya da başka Wiley dergisinde AE olarak yayımlatabilir. Bu durumda yazarın kendisi veya başka fon sağlayan kuruluşları APC ücretini ödemesi gerekmektedir. Açık erişim makale dışında bu fonun herhangi bir nedenle karşılanmaması durumunda makale hibrit bir dergide abonelik modeli altında/kapalı olacak şekilde ücretsiz olarak yayımlanabilir, yani yazar TÜBİTAK tarafından APC ödemesi kabul edilmemesi durumunda abonelik gerektiren dergilerde makalesini ücretsiz, kapalı olarak yayımlatılabilir